Kabels en leidingen: ontluchter

Druk in de Cv- ketel en ontluchten

Een ontluchter. Dat is natuurlijk vervelend: lucht in de leidingen waardoor je kraan niet goed loopt en je zelfs getik kan horen. Hoe kom je er op tijd achter dat er lucht in je leidingen terecht komt? Dat blijft vaak een raadsel. U kunt er wél voor zorgen dat de lucht weer verdwijnt! En dat gaat vrij eenvoudig. Een specialist? Die is niet nodig. 


Met een ontluchtingssleuteltje zoals Nuon het noemt

Of een 'speciaal sleuteltje'. Maar vernoem het 'ontluchten van je systeem' bij woonbouwmarkten en doe- het- zelf zaken en ze weten gelijk wat u bedoelt. Verder heeft u eigenlijk niks nodig! Al kan een doekje van pas komen. Wat moet je volgens Nuon doen?  De kamerthermostaat moet zo laag mogelijk gezet worden. U werkt bij de radiator onderaan het huis en gaat langzaam naar boven. Welke radiator wilt u ontluchten? Die moet afgesloten worden. U draait het ontluchtingsventiel open, dat elke radiator heeft en als het water eruit komt draait u hem weer dicht. Wanneer u alle radiatorkranen gehad heeft zet u de radiatorkranen weer open en de thermostaat op de gewenste temperatuur. Is de druk in de cv-ketel goed? Die behoort tussen de 1,5 en 2 bar te staan. Heeft u meer tips nodig of een meer uitgebreide gids? Ga dan naar een woonbouwmarkt of kijk even verder op het internet! Doorgaans heeft u geen installateur nodig (wel voor tips, maar niet voor het werkje zelf). 


Wat moet u nog meer weten?

Dat er verschillende uitleggen zijn wat betreft het ontluchten van de leidingen. Welke ontluchter heb je nodig? Wellicht is dat verschillend per radiator. Over het algemeen zijn alle radiatoren uit bepaalde jaren hetzelfde, maar nieuwe modellen hebben wellicht andere ontluchtingsventielen en behoeven dus ook een andere ontluchter. Merkt u dat u veel water moet bijvullen en eigenlijk te vaak? Dan kan het zijn dat het gaat om een lekkage. Daar moet wel een installateur voor langskomen. Kijk voor een ontluchter op De Jongh Pipesystems.


Moet er wel echt ontlucht worden?

Tikkende verwarmingsbuizen, dat betekent niet altijd dat er lucht in het water zit. De verwarmingsbuizen zetten uit bij warm water, misschien is dat wel wat u hoort! Echter u hoeft niet te wachten totdat de verwarming lekker warm is. Mocht u last hebben van de vreemde geluiden, dan zijn ook die verleden tijd. Een kraan die lucht spuit tussen het wat door? Dan heb je daar geen last meer van.


Delen